Časovi Joge

Časovi joge održavaju se po sistemu Satjananda Joge (znane i kao Bihar Joga) koja je potekla iz Biharske škole joge. U pitanju je visoko prilagodljiv sistem cija je osobenost to da je prilagoden potrebama čoveka modernog vremena u kojem živimo, a koje pred nas svakodnevno postavlja nove izazove iskušavajuci naše telo, um i emocije. Kombinujuci savremene naucne principe sa drevnim joga tehnikama, Satjananda Joga se bavi celokupnom covekovim licnošcu dovodeci do poboljsanja fizickog zdravlja i vitalnosti, mentalne i emocionalne stabilnosti, i otvara vrata upoznavanju sebe i sopstvenih potencijala na dubljem nivou.

Program postepeno i progresivno napreduje od najjednostavnijih tehnika ka složenijim, i otvoren je za ljude svih uzrasta i raznovrsnih nivoa telesnih sposobnosti, fizicke spremnosti i nivoa zdravlja. Joga cas se sastoji od sledecih celina:

Joga položaji (asane) – istežu i jacaju misice, uklanjajuci mišicnu napetost cime pospešuju protok krvi i energije kroz citavo telo. Izvode se na nežan, bezbedan i postepen nacin, prilagodeni individualnim sposobnostima polaznika. Pokret izveden uz punu svesnost optimalizuje rad nervnog sistema a svaki pojedini položaj stimuliše rad odredenih unutrašnjih organa, dovodeci do dubokog doživljaja telesne ravnoteže i blagostanja.

Tehnike disanja (pranajama) – Koristeci dah kao osnovno sredstvo životne energije i izvor vitalnosti, ove tehnike uspostavljaju pravilne fiziološke oblike disanja, pospešuju oksigenaciju tkiva i uspostavljaju ravnotežu u nervnom sistemu. Procišcavajuci i budeci energiju u telu i umu, one doprinose relaksaciji, koncentraciji i unutrašnjem miru.

Tehnike relaksacije i meditacije – progresivno i sistematsko ovladavanje ovim tehnikama vodi uspostavljanju harmonije izmedu tela, uma, emocija i energije. Ovakav process integracije licnosti ogleda se u razvoju svesnosti, poboljšanoj koncentraciji, smirenosti i samopouzdanju. Na raspolaganju su raznovrsne tehnike ove vrste koje mogu da zadovolje individualne potrebe pojedinca.

Ovakav sveobuhvatan pristup uravnotežava i integriše sve aspekte našeg života: telo, um i duh. Rezultat je poboljšanje zdravlja i vitalnosti, oslobadanje od stresa i napetosti i sposobnost da ostanemo pribrani usred konflikata i izazova koje nam život namece. Dubljim uvidom u sopstvene potencijale postajemo sposobni da ih pravilno iskoristimo u svakodnevnom životu za dobrobit nas samih, naše porodice, profesionalne karijere i društva u celini.

za Ambulantu priredio
Dr. Milan Bošković, fizijatar, M.Sc. Applied Yoga
(Biharska Škola Joge)

Hidrokolon terapija
Rekreativno vežbanje