Lečenje celulita i strija

Za razliku od opšte gojaznosti koja može prouzrokovati brojne psiho-fizičke poremećaje organizma, celulit je najčešće estetski problem žena. Estetski ideal današnje savremene žene doprineo je da su pristup i napori za rešenje problema celulita u intenzivnom razvoju. Iskreno govoreći, trenutno dostupne fizikalne procedure, farmakološki preparati, vežbe i dijete ne dovode do trajnog izlečenja celulita. Svi ovi postupci udruženi značajno redukuju količinu celulita, tako da je kozmetički efekat vidljiv. Napori ka smanjenju celulita treba da budu trajni, obzirom da je celulit spor i trajni degenerativni proces. Ova borba nije besmislena, jer ukoliko se celulit ne leči na vreme estetski problem se često udružuje sa zdravstvenim.

Uzroci nastanka celulita. Smatra se da redukcija kapilarne mreže u koži može da inicira uvećanje masnih ćelija, njihovo sjedinjavanje i usporavanje venskog toka. Potkožno masno tkivo je membranama vezivnog tkiva podeljeno u manje jedinice. Uvećanjem masnih ćelija dolazi do pucanja vezivnih pregrada, odnosno gubitka fine strukture potkožnog masnog tkiva. Daljim nagomilavanjem masnih naslaga javlja se pritisak na krvne i limfne sudove, formiraju se fibrozne mreže unutar kojih su zarobljene masne ćelije, tečnost i toksini (mikronodularne formacije). Dakle, može se reći da su važni uzroci pojave celulita smanjenje mikrocirkulacije, povećanje masnih ćelija i slabljenje vezivnog tkiva. Faktori koji mogu biti uzrok zadržavanja tečnosti u međućelijskim prostorima su brojni: određene bolesti i hormonski poremećaji, način ishrane, fizička neaktivnost, nošenje uske odeće i visokih potpetica i sl. Celulit je problem sa kojim se suočavaju pre svega žene, što znači da najveću ulogu u njegovom nastanku ima ženski polni hormon estrogen, koji povećava propustljivost krvnih sudova, odnosno podstiče zadržavanje tečnosti. Gojaznost nije neposredno vezana za celulit, obzirom da se celulit javlja i kod mršavih osoba, ali činjenica je da se nastankom gojaznosti celulit uvećava.

Lečenje celulita

Uspešno lečenje celulita zahteva primenu fizikalnih terapija prilagođenih stadijumu celulita i istovremeno često usmerenih i na preoblikovanje tela u cilju postizanja željenog oblika.

Terapija laserom primenjuje se kod svih oblika celulita, obzirom da stimuliše ćelijski metabolizam, podstiče stvaranje kolagena i vezivnog tkiva, što je od velikog značaja za lečenje celulita.

Terapija ultrazvukom mikrovibracijama mehanički utiče na razgradnju celulitnih mikronodularnih formacija i u kombinaciji sa laserom efikasno smanjuje naslage celulita.

Elektroterapija ima za cilj stimulaciju mišića pulsnom strujom na odgovarajućoj frekvenci, čime se ubrzava cirkulacija limfe, krvi i toksina i toniziraju mišići. Ukoliko je potrebno može se vršiti i zatezanje kože u regiji gde se otklanja celulit.

Vakuum terapiju u cilju lečenja celulita sprovodimo visoko sofisticiranim uređajem-vacusacom (videti članak o vakuum terapiji). Podpritisak (vakuum) stvara se na celoj tretiranoj površini (noge, telo) vršeći endomasažu i drenažu međućelijske tečnosti, čime se ubrzava protok krvi, limfe i eliminišu toksini. Za efikasniju eliminaciju toksina iz organizma preporučujemo hidrokolon terapiju (videti članak o hidrokolon terapiji).

Velika je zabluda da se celulit može lečiti isključivo fizičkom aktivnošću. Umerena fizička aktivnost preporučuje se u prevenciji celulita. Intenzivna fizička aktivnost može čak i pogoršati stanje postojećeg celulita, što se objašnjava velikim utroškom kiseonika na mišićni rad, odnosno njegovim nedostatkom u anatomskim regijama u kojima postoji celulit. Takođe, uvećanje mišićne mase potiskuje masno tkivo prema površini kože što uvećava vidljivost celulita.

U toku lečenja i prevencije celulita značajno mesto zauzimaju i farmaceutski preparati koji danas prate sve stadijume celulita i lako su dostupni. Nasuprot tome za pravilnu ishranu se mora uložiti mnogo više truda, napora i znanja i njeni efekti se ne smeju zanemariti.

Nastanak i lečenje strija

Strije nastaju kao posledica propadanja  vlakana kolagena i  pucanja vezivnih struktura u koži. Kada kolagen ne daje dovoljnu elastičnost i kompaktnost koži, na njenoj površini  uočljivi su ožiljci-strije. U početku nastajanja strije su delimično prokrvljene i imaju crveno-ljubičastu boju koja vremenom prelazi u biserno-belu. Strije se mogu javiti već u pubertetu kao posledica dejstva polnog hormona i ubrzanog rasta. Uticaj hormona na pojavu strija javlja se i u trudnoći, gde je udružen sa prekomernim rastezanjem kože. Takođe, česte promene telesne težine dovode do gubitka elastičnosti kože i pojava strija.

U početnoj fazi nastanka strija, kada su one još uvek crvenkaste boje moguće ih je uspešno ukloniti primenom lasero i elektroterapije. Blede strije, odnosno atrofični ožiljci, tonizacijom kože postaju manje vidljive, ali se ređe postižu značajniji rezultati.

Hidrokolon terapija
Rekreativno vežbanje